Iedereen waagt wel eens een gokje. En dan bedoel ik niet in het algemeen in het leven, maar met een kansspel. We zijn er niet vies van om te kijken of we die paar euro in vele euro’s kunnen omzetten. Maar wanneer gaat het af en toe gokken over in gokproblemen en hoe kom je er weer van af?

Wanneer heb je te maken met gokproblemen?

Het lastige van gokken is dat het moeilijk te zeggen is wanneer er nu echt sprake is van gokproblemen. De ernst van de problemen hangt samen met hoeveel en hoe vaak iemand gokt en welke gevolgen dat gokken teweegbrengt. De spanning die het gokken met zich mee brengt, en het feit dat men denkt vaak beter te kunnen worden in een kansspel, waarbij het echt allemaal draait om kans, zorgen ervoor dat gokken verslavend kan werken, met als gevolg dat men alleen maar meer en meer achter de fruitautomaten of pokertafel wilt kruipen.

         Serieuze gokproblemen worden gekenmerkt door controleverlies over het gokgedrag. Daarnaast wordt het leven van de verslaafde zodanig beheerst door het gokken dat normaal functioneren in het dagelijks leven niet meer aan de orde is. Alle tijd en geld die een gokverslaafde heeft, gaan op aan het gokken. Gokproblemen hebben op allerlei vlakken in het gewone leven een groot effect. Men krijgt bijvoorbeeld problemen op werk, in relaties en wat dacht je van de financiële problemen die ontstaan door het gokken? De schulden die zich maar blijven opstapelen…

Symptomen en risico’s gokproblemen

Elke soort verslaving brengt zijn eigen pakket aan symptomen en risico’s met zich mee. Voor gokproblemen kunnen de volgende symptomen zich voordoen:

–          Altijd geldgebrek hebben, constant geld willen lenen en dat geld niet meer terugbetalen. Met als gevolg torenhoge schulden bij alles en iedereen die alleen maar groeien en groeien zolang de gokproblemen zich aanhouden;

–          Geobsedeerd zijn door het gokken, alsmaar bezig willen zijn met gokken en het gokken gebruiken als uitvlucht voor andere problemen;

–          Dagelijkse activiteiten en relaties verwaarlozen om te kunnen gokken;

–          Willen stoppen met gokken, maar telkens weer vergeefse pogingen doen;

–          Het verloren geld willen terugwinnen.

Risico’s die gokproblemen met zich mee brengen zijn onder andere:

–          Ernstige sociaal-maatschappelijke problemen;

–          Zeer ernstige financiële problemen;

–          Depressieve, sombere gevoelens en gevoelens van schaamte en schuld;

–          Toevlucht nemen in het criminele circuit om aan geld te komen om te kunnen gokken;

–          Lichamelijke klachten ervaren wanneer men probeert om te stoppen met gokken.

Denk jij na het lezen van dit stuk dat je gokproblemen hebt, en wil je graag stoppen, maar lukt je dat niet alleen? Durf dan om hulp te vragen en neem contact op met connection-sggz.nl. Zij kunnen je helpen om van je gokproblemen af te komen.